Midge Ure and Ultravox fansite Visit our English Midge Ure and Ultravox section


Biografie Midge Ure

Midge Ure
James 'Midge' Ure is op 10 oktober 1953 geboren in Cambuslang, Lanarkshire (Glasgow) Schotland.
Op 10 jarige leeftijd krijgt hij van zijn ouders zijn eerste gitaar.

In 1969 gaat Midge Ure, na op 15 jarige leeftijd van school te zijn gegaan, aan het werk als leerling monteur.

In deze periode speelt hij ook in zijn eerste band Strumble. Deze band is genoemd naar een liedje van John Mayall. Ze treden vaak op als coverbandje in de omgeving van Glasgow, maar stopen er na twee jaar mee.

Salvation

In 1972 gaat Midge Ure spelen bij de band Salvation. Naast Midge Ure op gitaar bestaat Salvation uit basgitarist Jim McGinlay, zanger Kevin McGinlay, toetsenist Billy McIsaac en drummer Kenny Hyslop.
Daar er al een Jim meespeelde in deze band wordt de naam omgedraaid tot 'Mij', maar Midge wijzigde de spelling in Midge.
Het eerste optreden van Salvation is in 1973 in Glasgow, als voorprogramma van The Sweet. De eerste single van Salvation, 'The Boogiest Band in Town', komt in oktober 1974 uit.

Slik

Slik Als Kevin McGinlay in april 1974 de band Salvation verlaat, gaat de van de band rest verder onder de naam Slik.
Nadat Midge Ure in 1975 zijn image heeft veranderd (van lang haar en wijde broeken, naar kort haar en strakke broeken) wordt hij door Malcolm McLaren gevraagd om in de Sex Pistols te spelen. Midge Ure wijst dit af omdat McLaren hem niet eens heeft gevraagd of hij wel muzikant was. Het ging hem alleen om het image!

Op 1 januari 1976 maakt 'Slik' zijn debuut in Top of the Pops. De tweede single Forever and Ever komt (voor een week lang) op nummer ťťn. Ook nemen ze een LP op en brengen in april de derde single Requiem uit.
Op 20 mei breekt Midge Ure zijn rechter arm bij een auto-ongeluk, waarbij zijn manager achter het stuur zit. Op 21 mei komt de LP 'Slik' uit, maar het grootste deel van de tournee wordt uitgesteld.

In 1977 maakt Slik kennis met de keerzijde van het succes en een ontevreden Jim McGinlay verlaat de band. Omdat ze hun contract hebben verbroken mag de band in Engeland niet meer onder de naam Slik werken.

Rich Kids

Rich Kids In oktober 1977 gaat Midge Ure bij de Rich Kids spelen.
De Rich Kids bestaat naast Midge Ure op gitaar uit: Glen Matlock (basgitaar), Steve New (gitaar) en Rusty Egan (drums) en brengen maar ťťn album uit: 'Ghosts of Princes in Towers'.

In 1978 krijgen Glen Matlock en Midge Ure meningsverschillen over het geluid van de Rich Kids dus zij stoppen ermee.
Omdat er nog wat over is van de tijd waarvoor ze een studio hebben gehuurd, gebruikt Midge Ure deze om te werken aan wat later 'Visage' gaat worden.

Visage

Na een mislukt avontuur met de 'Misfits' gaat Midge Ure in 1979 samenwerken met Steve Strange in Visage.
Naast Midge Ure (gitaar en synthesizer) en zanger Steve Strange bestaat Visage uit: Rusty Egan (drums), Dave Formula (keyboard) John McGeogh (sax en gitaar), Barry Adamson (bas) en Billy Currie (keyboard en synthesizer).
Voor EMI wordt een cover van 'In the year 2525' opgenomen maar de maatschappij doet hier niets mee.

Thin Lizzy

Intussen wordt Midge Ure door Phil Lynott van Thin Lizzy te hulp geroepen omdat zij midden in een tournee hun gitarist Gary Moore hebben ontslagen.
Met Thin Lizzy doet Midge Ure Amerika en Japan aan en enkele optredens in Ierland. De pers verwacht dat deze stap definitief zal zijn, maar voor Midge Ure is het niet meer dan een dienst die hij de band bewijst.
Na zijn invalbeurt bij Thin Lizzy gaat Midge Ure op 1 november bij Ultravox spelen als opvolger van zanger John Foxx.

Ultravox

Hoes van het album Vienna van Ultravox Ultravox bestaat uit Midge Ure (synthesizer en gitaar), Warren Cann (drum), Chris Cross (bas en synthesizer) en Billy Currie (keyboard en viool).
Mede dankzij de invloed van Midge Ure komt de grootte doorbraak van Ultravox in 1981 met het nummer 'Vienna', van het gelijknamige album 'Vienna' (1980).

In 1981 volgt het album 'Rage in Eden', waarvan 'The Voice' als single verschijnt en in 1982 komt het album 'Quartet' uit, waarvan de nummers 'Reap the Wild Wind ', 'Visions in Blue' en 'We Came to Dance' als singles verschijnen.
In 1984 volgt het album 'Lament', waarvan 'Dancing With Tears in my Eyes', 'Lament' en 'Love's Great Adventure' als single verschijnen.

In 1985 doet Ultravox het een jaar rustiger aan.

Als Ultravox in 1986 weer samen gaat werken, waren er toch wel enige verschillen tussen de bandleden ontstaan. Warren Cann verlaat dit jaar de band en het laatste Ultravox album 'U-Vox' komt uit.
In 1987 wordt Ultravox definitief ontbonden.

Billy Currie is nog steeds bezig als muzikant en componist. Hij brengt met andere muzikanten nog 3 albums uit onder de naam Ultravox; 'Revelation', 'Future Picture' (live album) en het album 'Ingenuity'.

Midge Ure Solo

Band Aid - Do They Know It's Christmas
Midge Ure werkt in 1984 en in 1985 samen met Bob Geldof (Boomtown Rats). Ze organiseren Live Aid, en nemen met Band Aid het nummer Do They Know It's Christmas? op.

In 1985 verschijnt ook het eerste solo album van Midge Ure: 'The Gift'. Van dit album komt ook zijn eerste solo single 'If I was'.

Van 1986 tot 1988 is Midge Ure Musical Director van The Prince's Trust Concert en in juni 1988 is Midge Musical Director van de Nelson Mandela Tribute Concert.

In 1988 verschijnt het tweede album van Midge Ure: 'Answers to Nothing'. Van dit album is de single 'Dear God' afkomstig.
Drie jaar later, in 1991 komt zijn album 'Pure' uit. In 1996 gevolgd door het album 'Breathe'. Van dit album komt de single Breathe, dat tevens gebruikt is voor Swatch reclame.
1998 komt de film 'Went to Coney Island' uit, waar Midge Ure de muziek voor heeft geschreven en gecomponeerd.

Midge Ure - Move Me tour In 2000 komt het album 'Move Me' uit, welke pas in mei 2001 Engeland verschijnt. Van dit album komen de singles 'You Move Me' en 'Beneath a Spielberg Sky'.

Midge Ure doet met zijn 'Move Me' tour op 28 oktober 2000 na vele jaren ook Nederland weer aan; hij geeft een concert in club 'De Kade' te Zaandam.

De officiŽle website van Midge, www.midgeure.com wordt in 2001 gelanceerd.

In juli 2002 komt de DVD: Rewind, the Greatest Hit Tour uit. Hierop staan onder meer de beelden van het concert van Midge Ure op 22 november 2001 te Londen.

Midge Ure is een muzikant die gebruik maakt van de nieuwe mogelijkheden van het internet en brengt vanaf 2001 Midge Ure ook CD's uit in eigen beheer. Deze CD's worden door Midge Ure zelf geproduceerd in zijn studio Environment en zijn exclusief te koop via zijn website: www.midgeure.com.

In 2001 brengt Midge Ure de eerste CD in eigen beheer uit: het albums 'A Gloious Noise - Breathe live'. Nog ditzelfde jaar verschijnt het album 'Little Orphans', met nog niet eerder door Midge Ure op album uitgebrachte nummers.
In oktober 2002 verschijnt het album 'Intimate Moments'. Deze eerste officiŽle bootleg van Midge Ure bevat muziek en video opnames van zijn 'Intimate Moments' tour in april 2002.
De tweede officiŽle bootleg van Midge Ure, 'One Night in Scotland' verschijnt in januari 2003 en bevat opnames van de 'Answers to Nothing' tour uit 1988.

Na al ruim 10 jaar samen te zijn, trouwen Midge Ure en Sheridan Forbes op 15 juli 2003 op het eiland Mull in Schotland.

De derde officiŽle bootleg van Midge Ure, getiteld 'Once Upon a Time in America' komt uit in februari 2004. Op dit album staan muziek en video opnames van de 'Answers to Nothing' tour van Midge Ure uit 1989 in de US.

'Septemberfest', de nieuwste bootleg CD van Midge Ure, komt uit in juli 2004. Op deze dubbel CD (1 audio CD + 1 VCD) staan opnames van de Performance tour van Midge Ure in 1996.
bestel de autobiografie van Midge Ure

Autobiografie

In oktober 2004 verschijnt Midge Ure's eigen autobiografie, getiteld
'Midge Ure If I Was - the autobiography'.

Koop de autobiografie van Midge Ure via onze winkel!

Live 8

Band Aid 20 - Do They Know It's Christmas? 20 jaar na de allereerste uitgave, komt het nummer Do They Know It's Christmas? in november 2004 voor de derde maal op single uit. Ook deze keer staat Band Aid 20 onder leiding van Midge Ure en Bob Geldof.
De opbrengst van deze single gaat naar de regio Darfur (Soedan).

De single Do They Know It's Christmas? van Band Aid 20 wint in 2005 voor de tweede maal een Ivor Novello Award.

In 2005 organiseerde Bob Geldof samen met o.a. Midge Ure Live 8.
Zo vonden dus op 2 juli en 6 juli 2005 (20 jaar na Live Aid) in Londen, Parijs, Berlijn, Rome, Philadelphia, St. Austell, Tokyo, Johannesburg, Barrie, Moskow en Edinburgh de Live 8 concerten plaats.

Mede namens zijn inzet voor Live Aid en Live 8, heeft Midge Ure op 18 oktober 2005 de titel en de onderscheiding OBE (Officer of the British Empire) in ontvangst mogen nemen van koningin Elizabeth.


© 2000-2011 www.Astradyne.org